Een nieuwe fiets aanschaffen. Zakelijk of privé?

13 juli 2017 - Judith Vreman Delen

Er zijn plenty ondernemers die zich afvragen of ze die ene snelle fiets, waarmee ze zo graag de Tour zouden rijden, zakelijk kunnen aanschaffen. Cool! Maar, is een fiets op kosten van de zaak wel verstandig? Is het niet beter om een fiets privé aan te schaffen en dan een kilometervergoeding te berekenen over je zakelijke kilometers? Wat het voordeligst is heeft voornamelijk met de aanschafprijs van de betreffende fiets te maken, uiteraard in combinatie met het percentage dat je de fiets zakelijk gebruikt.

Fiets zakelijk of privé?

Zakelijk gebruik

Omzetbelastingplichtige ondernemers kunnen (een deel van) de btw die zij over de aanschafprijs van een fiets betalen terugvragen. Bij dit terugvragen moet je wel rekening houden met het privé gebruik. Wanneer je je fiets voor 60% zakelijk en voor 40% privé gebruikt, mag je over die 60% de door jou betaalde omzetbelasting terugvorderen. Ook voor de kosten aan deze fiets, zoals onderhoud, geldt dat alleen het zakelijke deel (60% in dit geval) van de omzetbelasting teruggevraagd mag worden. Overigens geldt deze verdeling ook voor het boeken van de kosten zelf. Let op: fietskleding is over het algemeen uitgesloten van belastingaftrek. Een uitzondering op deze regel betreft de aanschaf van regenkleding die je tot je bedrijfskosten mag rekenen.

Logisch gevolg van deze zakelijke aanschaf is dat je nieuwe fiets eigendom van je onderneming is en als zodanig op de balans wordt geplaatst. De fiets wordt in 5 jaar afgeschreven. Voorwaarde is wel dat de minimale investering €450 is. Verder moet de fiets voor minimaal 10% zakelijk gebruikt worden en moet je dit hard kunnen maken.

Heb je recht op investeringsaftrek?

Wellicht investeer je zoveel, dat je recht hebt op investeringsaftrek. Je hebt hier al recht op wanneer je €2.300 investeert. Je droomfiets wordt op deze manier ineens een stuk goedkoper!

Privé aanschaf van een fiets

Wanneer je een fiets privé aanschaft, dan mag je op basis van de door jou gereden zakelijke kilometers € 0,19 per kilometer opvoeren als zakelijke kosten. Voor dat deel waar kosten veroorzaakt worden door zakelijk gebruik, mag je tevens de omzetbelasting terugvragen. Over de aanschaf van de fiets kan geen omzetbelasting teruggevraagd worden.

Uiteraard zitten er meer haken en ogen aan de aanschaf van een fiets die je zakelijk gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan het verschil in aftrekbaarheid van woon-werk kilometers binnen de inkomstenbelasting en de omzetbelasting. Ik licht dit graag verder toe onder het genot van een lekker bakje koffie. Bel je Wansink & Partner om een afspraak met mij in te plannen?  

Judith Vreman

Belastingadviseur Wansink & Partner

0546 - 58 83 70


4069 keer bekeken | Geplaatst in: Wansink & Partner
 E-mail
    Deel dit artikel:

Blijf op de hoogte! Als eerste op de hoogte zijn van nieuwe blogs? Meldt u dan direct aan voor onze nieuwsbrief.

Judith Vreman

Judith Vreman – (aan) Drijvende kracht van Wansink & Partner

Samen met Bert is Judith verantwoordelijk voor de fiscale afdeling. Zij zorgt ervoor dat uw onderneming altijd de juiste aangifte doet. Ze zet graag de puntjes…

Bekijk mijn profiel ›

Wilt u eens kennismaken? Maak een afspraak

Schrijf een reactie

Wilt u eens kennismaken? Maak een afspraak