Kies een categorie

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven?
Meld u nu aan

Laat ons u terugbellen

Wilt u graag worden teruggebeld?
Bel mij terug
Wilt u eens kennismaken? Maak een afspraak

Familiaire overdracht

U wilt een familiebedrijf overnemen. De ouders willen over vijf jaar stoppen met werken, maar de kinderen zitten ook in het bedrijf. Hoe gaat u dit regelen? En wat als familieleden in het bedrijf niet willen meewerken met een overname? Of u zit met een nog veel ingewikkelder probleem: de ouders zijn eigenaar van het pand waar de zoon zijn bedrijf heeft bevestigd. Hij leende geld van zijn ouders om de familiedroom waar te maken. Hoe pakt u dit aan? Daarnaast kan het zijn dat u ook rekening moet houden met kinderen die niet bij het familiebedrijf betrokken zijn. Hoe zorgt u ervoor dat geen van de kinderen benadeeld wordt (of juist wel), zodat u niet tegen onverwachte fiscale vraagstukken aanloopt?


Fiscale zaken bij een familiaire overdracht


Wanneer er sprake is van familiare overdracht zijn er fiscale zaken waar u rekening mee moet houden. U kunt hierbij denken aan:

  • Desinvesteringsbijtelling

  • Afstemmen goodwill met de inspecteur

  • Eventuele herziening vooraftrek BTW

  • Overdrachtsbelasting

  • Positie onroerende zaken (ter beschikkingstellingsregel).

Voor de overdracht bestaan speciale fiscale regelingen, zoals de stakingswinstaftrek en de doorschuifregeling (geruisloze overgang), waar u gebruik van zou kunnen maken. Op die manier voorkomt u dat er niet direct een dikke blauwe envelop bij u op de deurmat valt.

“Uw probleem is onze uitdaging”"Mensen met elkaar verbinden door partnerschap"

Emoties bij familiare overdracht

Wansink & Partner bekijkt uw casus vanuit de fiscale en fiscale accountancy/administratieve achtergrond. Bij een familiaire overdracht komt veel familiepolitiek en emotie kijken. Wat wij vaak zien is dus dat het niet alleen gaat om een ‘cleane’ overdracht, maar ook om familiaire voorkeuren (en haantjes gedrag). Hiervoor schakelen wij altijd onze partners in. Wel zijn wij de partij die op onpartijdige en onafhankelijke criteria met alle partijen spreekt en de wensen van de betrokkenen verwerkt om tot de gewenste overdracht te komen.

“Uw probleem is onze uitdaging”

“Uw partner voor de lange termijn” 

Meer weten over familiaire overdracht?

Wilt u graag advies en begeleiding bij een familiaire overdracht? Wij gaan graag voor u aan de slag. Maak een afspraak met één van onze specialisten. Neem dan contact op via telefoon 0546 – 588370 of mail naar .(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken).

Wilt u eens kennismaken? Maak een afspraak

“Uw partner voor de lange termijn” 

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven?
Meld u nu aan

Laat ons u terugbellen

Wilt u graag worden teruggebeld?
Bel mij terug